Várandósan és gyermekágyasként a COVID-19 idején

Dr. Ujvári Attila vagyok. 20 éve szülész nőgyógyász, klinikai onkológus.

Megpróbálok tájékoztatással és a kérdésekre való válaszadással segíteni a Várandósan és gyermekágyasként a COVID-19 idején csoportban.

Speciális jártassággal rendelkezem a minimális behatolással járó nőgyógyászati sebészet terén (tankönyvíró) és a természet központú várandósgondozás és szülés kísérés területén (perinatális tankönyvíró és lektor). Különös tekintettel olyan esetekre, amelyekben a hagyományos szülészet többnyire császármetszést pártfogol. A teljesség igénye nélkül; császármetszés vagy más méhen végzett műtét utáni hüvelyi szülés, faros szülés, iker szülés, szülés méh fejlődési rendellenességgel.

Több éves külföldi gyakorlattal, Nagy-Britanniában is regisztrált szakorvos vagyok.

Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Amerikában és Indiában élő és dolgozó vezető főorvos barátaim segítségével próbálom tudásomat folyamatosan tökéletesíteni.

Kollégáimmal a Szent Peregrin Rendelőben dolgozunk, Szent Peregrin (a vándorok, a daganatos betegek és az elhúzódó szülések védőszentje) áldásával és segítségével. www.szentperegrin.hu

Kialakítottunk egy Koronavírus Minimalizáltkockázatú Rendelést (KMR), ennek részleteiről később írnék, de bárkit szeretettel várunk, ha orvosa nem elérhető és segítségre szorul. Akár orvosával is jöhet, ha orvosa nyitott erre!

Most tájékozódtam az István Kórház Szülészettel kapcsolatos lehetőségekről. Várandósaknak van vérvétel. Ctg szűrés szigorúan betöltött 38. hét után lehetséges. Vagy az apa, vagy a dula végig bent lehet a szülésnél – de csak az egyik, előre dönteni kell. Egyenlőre a választott orvos és szülésznő is ott lehet. 2 napot kell bent maradni. Az átépítés alatt a kismamák a nőgyógyászati osztályon kapnak elhelyezést. Sajnos a zárlat alatt nem látogathatók.

Flór Ferenc Kórház, ambuláns ellátása a járványügyi helyzetben:

12 heti, 18. heti, 32. heti, törvény által előírt UH vizsgálatra adnak előjegyzéseket ill. kombinált tesztekre.

38 heti UH vizsgálatot NEM végzik.

Nem általuk gondozott, területen kívüli, személyhez nem kötődő terhesek UH szűrővizsgálatát, terhesgondozással kapcsolatos vizsgálatait osztályos ambulanciáikon, laborjukban NEM végzik.

NST/CTG vizsgálatokat a 38. héttől végeznek élettani terheseknél (patológiás terhesség esetén 36. héttől).

NST leletet kiadó orvos gondosan mérlegeli van-e szükség UH vizsgálat elvégzésére is.  Kiskönyv átnézése, méhen belüli növekedés-elmaradás gyanúja, patológia megjelenése stb.

Streptococcus agalatiae szűrés, utolsó trimeszteri labor levétele miatt is ezen, a 38. hetes időpontban történjen!

1 napos előjegyzés terhességmegszakítás kapcsán változatlan.

Küret (manapság amúgy is jórészt túlhaladott vizsgálat, vagy rendelőben elvégezhető pipelle/endorette méh nyálkahártya mintavétellel helyettesíthető, vagy pedig méhtükrözéses műtét végzendő – polip, mióma – esetén) csak igen indokolt esetben (40 év alatti páciensek vérzés zavarai elsősorban gyógyszeres kezeléssel oldandók meg) végzendő.

Loop conisatio/kacskimetszés a méhnyakból kóros méhnyak szűrés és/vagy kolposzkópos (“méhnyak mikroszkóp”) lelet miatt, akár hónapokat is várhat.

A legfőbb üzenetem most:

Ne veszítsétek el a fejeteket, mert az ÉLET még szeretné megsimogatni!

Dr. Ujvári Attila